Konuşan Kitaplık

konuşan kitaplık

Konuşan Kitaplık Sistemi, Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından görme engelli vatandaşların sistemde bulunan kitaplardan, üyelik yoluyla yararlanmalarını sağlamak amacıyla 2007 yılı sonu itibariyle hizmete açılmıştır. Sistemde şu anda çeşitli konularda 312 kitap bulunmaktadır. Görme engelli vatandaşlarımızın Konuşan kitaplık hizmetinden faydalanabilmesi için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Ek 11. maddesince web sayfasındaki üyelik formunu doldurduktan sonra, görme engelli olduklarını belirten kimlik veya raporlarını +90 312 2230451 numaralı faksa ulaştırmaları gerekmektedir. Bilgiler kurumun eline ulaştıktan sonra üyelikler aktifleştirilecektir. Konuşan Kitaplık Sistemine erişim için tıklayınız

e-Kitap

kültür ve turizm bakanlığı

Eve bağımlılar için, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eve bağımlı hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden eşit derecede yararlanmalarını sağlamak, bilgi ve kültürlerini, yaratıcı yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve bu kişilerin okuma alışkanlıklarını geliştirmek üzere "Eve Teslim Kitap Projesi" hazırlanmış ve ilk etapta 20 ilde (Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Batman, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Kırıkkale, Kırşehir, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Uşak) uygulanmaya başlanmıştır.Ödünç kitap almak isteyen eve bağımlı okuyucu, isteğini telefon, internet veya bir yakını aracılığı ile Merkez İl Halk Kütüphanelerine bildirecektir.

Halk Kütüphanesi yetkililerince PTT görevlisine teslim edilecek kitap, en kısa zamanda okuyucuya ulaştırılacak ve PTT aracılığı ile kitabın tekrar kütüphaneye iadesi sağlanacaktır. Proje kapsamında oluşacak ulaşım giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce karşılanacaktır. Sesli kitap ve e-Kitap Kültür Turizm Bakanlığınca görme engelli vatandaşlarımız için hazırlanan; üyelik sistemiyle çalışan sesli kitap hizmeti ve bazı kitapların internet üzerinden okunmasının amaçlandığı e-Kitap hizmetlerine erişim için tıklayınız.

Sesli Türkçe Sözlük

türk dil kurumu

Sesli Türkçe Sözlük, ilk baskısı 1945 yılında yayımlanan ve her baskısında geliştirilen, zenginleştirilen Türkçe Sözlük’e dayalı olarak 2002 yılında sanal ortamda kullanıma sunulan Güncel Türkçe Sözlük’ün yeni bir sürümüdür.

Sözlüğün bu sürümünde aramak istediğiniz sözü kutucuğa yazarak aradığınız sözle ilgili bilgilere erişebileceğiniz gibi herhangi bir eki, ses öbeğini yazarak da sorgulama yapabilirsiniz. Bu durumda yazılım, aradığınız ek veya ses öbeğinin bulunduğu bütün sözleri sıralayacaktır. Yazılışını bilmediğiniz sözlerin ise ilk birkaç harfini yazmanız yeterlidir.

Sesli Türkçe Sözlük’te madde başı her söz seslendirilmiştir. Sesleri dinleyebilmeniz için bilgisayarınızda gerekli yazılım ve donanım bulunmalıdır.

Sesli Türkçe Sözlüğe erişim için tıklayınız